Tratamentul modern al cancerului gastric precoce. Experienta japonezã

  1. Home
  2. Articles

Tratamentul modern al cancerului gastric precoce. Experienta japonezã

Recenzii, no. 1, 2003

- Dig.Surg.2002, vol.19, Nr.5, pag.333-339 -

Pe parcursul ultimului deceniu în Japonia cancerul gastric a fost diagnosticat tot mai frecvent în stadii precoce, ceea ce a condus la unele modificãri ale strategiei terapeutice pentru aceastã afectiune.
Autorii au încercat sã defineascã tendintele evolutive în acest domeniu pe baza unei treceri în revistã a literaturii de specialitate japoneze din ultimii 10 ani.
S-a încercat astfel evaluarea factorilor de prognostic, a tratamentelor endoscopice si chirurgicale, precum si conturarea unui ghid de conduitã.
Cel mai important element de prognostic pentru evolutia pacientilor cu cancer gastric precoce s-a dovedit a fi starea ganglionilor limfatici. Metastazele ganglionare, factor de risc semnificativ, sunt prezente la 1-3% din cei cu cancere limitate la mucoasã si la 11-20% din cei la care leziunea invadeazã si submucoasa.
Rezectia endoscopicã a mucoasei gastrice este apreciatã ca o tehnicã utilã pentru tratamentul cancerului gastric precoce limitat la mucoasã, cu extensie de panã la 3 cm si eventual numai cu invazie superficialã a submucoasei.
Interventiile chirurgicale recomandate pentru celelalte cazuri cu invazia submucoasei, pot fi alese dintre rezectia gastricã clasicã cu anastomozã gastroduodenalã si rezectii limitate: gastrectomie distalã cu pãstrarea pilorului, gastrectomie segmentarã si gastrectomie proximalã.
Dintre procedurile laparoscopice au fost folosite pentru cancerul gastric precoce rezectia gastricã marginalã cu ajutorul unui dispozitiv de ridicare a leziunii si gastrectomia distalã asistatã laparoscopic, fãrã a dispune încã de o evaluare corectã a rezultatelor oncologice pe termen lung.
Recomandãrile Asociatiei Japoneze pentru Cancerul Gastric indicã pentru pacientii cu leziuni limitate la mucoasã rezectia endoscopicã a acesteia sau gastrectomie distalã, iar pentru cei cu invazia submucoasei gastrectomie distalã cu limfadenectomie, accentuand dependenta prognosticului de prezenta sau absenta metastazelor ganglionare.
Rezectiile limitate si operatiile laparoscopice, sub rezerva evaluãrii în viitor a beneficiului oncologic, oferã pacientilor o calitate a vietii mai bunã decat dupã interventiile conventionale.

Recenzie realizata de: Prof. Dr. Corneliu Dragomirescu