Primul congres national al Asociatiei Romane pentru Chirurgie Endoscopicã si Alte Tehnici Interventionale

  1. Home
  2. Articles

Primul congres national al Asociatiei Romane pentru Chirurgie Endoscopicã si Alte Tehnici Interventionale

Recenzii, no. 6, 2003
Asociatia Romanã pentru Chirurgie Endoscopicã si alte Tehnici Interventionale, al cãrei Presedinte este Dl. Profesor Irinel Popescu, a organizat în 17 si 18 octombrie 2003 la Bucuresti primul Congres National.
Organizatorii s-au achitat în conditii excelente de responsabilitãtile asumate, acest prim Congres al Asociatiei recent înfiintate fiind un succes evident.
În deschiderea Congresului, dupã scurte prezentãri privind istoricul unor specialitãti de chirurgie endoscopicã, s-a desfãsurat un Simpozion privitor la chirurgia viitorului.
Cu sprijinul unor firme de prestigiu si al unor experti internationali s-a realizat o deschidere fascinantã asupra viitorului: telemedicina, chirurgia roboticã si realitatea virtualã în trainingul chirurgical.
Sesiunile Congresului au fost apoi dedicate unor preocupãri de mare actualitate referitoare la chirurgia endoscopicã adresatã ficatului, cãilor biliare, splinei, pancreasului, obezitãtii morbide si urgentelor abdominale.
Endoscopia digestivã interventionalã a fãcut obiectul unei sesiuni aparte în care au fost discutate aspecte de patologie a esofagului, cãilor biliare, duodenului, pancreasului si colonului.
Este meritorie antrenarea pentru sesiuni proprii a specialistilor în chirurgie endoscopicã din randul ginecologilor, urologilor, ortopezilor si chirurgilor toracici.
Gama foarte largã a specialistilor implicati în desfãsurarea Congresului si a temelor dezbatute constituie dovada de netãgãduit a interesului cu care lumea chirurgicalã romaneascã priveste chirurgia endoscopicã.
Dealtfel lucrãrile prezentate au demonstrat cã în acest domeniu numeroase echipe chirurgicale autohtone au realizãri demne de toatã aprecierea.
Este de semnalat efortul organizatorilor de a asigura prezenta la Congres a unor experti de talie internationalã, care au expus stadiul actual al chirurgiei endoscopice asa cum este practicatã în centre de excelentã reputate.
Participarea chirurgilor romani în numãr mare la acest Congres denotã dorintta de a asimila si a pune în practicã toate progresele chirurgiei miniinvazive.
În raport cu acest deziderat, organizatorii Congresului au avut initiativa lãudabilã de a realiza prin Editura Universitarã "Carol Davila", un set de patru compact discuri care contin lucrãrile prezentate.
Productia multimedia oferitã de Asociatia Romanã pentru Chirurgie Endoscopicã si Fundatia pentru Chirurgia Ficatului este un reusit exemplu de facilitare a transmiterii informatiei în ton cu tendintele actuale pe plan mondial.
Pe parcursul a 30 de ore de prezentãri multimedia cititorul poate consulta 102 lucrãri stiintifice, peste 2000 de slide-uri si 174 clipuri video intraoperatorii.
Realizarea tehnicã foarte reusitã si mai ales continutul valoros prin actualitate si varietate vor starni de bunã seamã interesul a numerosi colegi din chirurgie si specialitãtile înrudite.

Recenzie realizata de: Prof. Dr. Corneliu Dragomirescu