Mesajul Presedintelui S.R.C.

  1. Home
  2. Articles

Mesajul Presedintelui S.R.C.

Editorial, no. 4, 2004

În luna mai, la Sovata, într-un congres cu o mare participare, cu foarte numeroase lucrãri prezentate într-o ambiantã stiintifico-profesionalã excelentã, s-a ales noua conducere a Societãtii Romane de Chirurgie.
La solicitarea Prof. Irinel Popescu am înteles sã continuãm o traditie relativ recentã, în care fostul presedinte Prof. Cristian Dragomir a excelat în idei si subiecte care au fost întrunite în pretiosul capitol al Mesajului presedintelui S.R.C., publicat în revista “Chirurgia“.
Mesajul actual, la început de schimbare a echipei de conducere, ar trebui sã cuprindã cate ceva pentru fiecare membru al comunitãtii chirurgicale; pentru 433 rezidenti în chirurgie, pentru cei 627 specialisti si pentru cei 640 medici primari chirurgi, membri sau nemembri ai Societãtii Romane de Chirurgie.
Tuturor le-as dori sã continue la fel de profesionist si viguros traditia scolii noastre chirurgicale, nu lipsitã de repere nominale celebre si, mai ales eficiente în lupta cu boala, atat la noi, cat si în lume prin idei, tehnici si activitãti.
Tuturor as dori sã le cer continuarea eforturilor de a mentine chirurgia romaneascã pe locul pe care au pus-o înaintasii nostri, cu tehnologia pe care o detinem si pe care, probabil, o vom mai îmbunãtãti si, mai ales, cu energia de care uneori dãm dovadã cã o avem.
Tuturor le doresc sãnãtate deplinã si încredere în fortele lor, care sunt sustinute de filonul de aur al traditiei fiintei neamului nostru, prin excelentã practic, inteligent si viguros.
În fata atator solicitãri, evident este nevoie de angajamente si promisiuni ale conducerii societãtii. Astãzi, a-ti lua angajamente sau a face promisiuni este desuet. Cred cã din ce în ce mai putini oameni fac aceste lucruri.
Fiind convins de acestea, încerc doar enuntarea unor idei cãrora cred cã le voi putea da viatã în perioada ce va urma.
Implicarea Societãtii de Chirurgie în tot ceea ce înseamnã viata chirurgiei si chirurgilor de la noi mi se pare esentialã.
Nimic din ceea ce înseamnã reformã, decizie, evolutie în chirurgie, nu trebuie si nu poate sta în afara S.R.C. De la rezidentiat, organizare tematicã si bibliografie la ierarhizarea sectiilor chirurgicale din tarã cred cã S.R.C., prin conducerea ei, trebuie sã-si spunã si sã-si impunã punctul de vedere.
De modul cum vom reusi sã realizãm aceste lucruri va depinde aprecierea pe care o vom cãpãta la sfarsitul mandatului nostru.

Dezvoltarea gandirii noastre chirurgicale trebuie urmãritã constant de cãtre conducerea societãtii, în mãsurã sã initieze si sã dinamizeze întalnirile stiintifice ale chirurgilor la nivel judetean, zonal sau republican. Nu stiu cat de valoroasã este o întalnire stiintificã a chirurgilor unui oras, fie el chiar Bucurestiul, Iasul sau Clujul, dar cred cã unirea lor într-un program zonal, poate la sase luni, nu la un an cum facem acum, este mai dinamizantã si mai stimulativã. A ne cunoaste mai bine, a ne schimba impresiile si a ne completa experienta este dupã mine hotãrator.
Fiind convins cã rolul Presedintelui S.R.C. nu este legat numai de piesa Congresului National al S.R.C., desi nu intentionez sã fac din mesajul presedintelui un editorial al fiecãrui numãr al revistei “Chirurgia“, consider cã presedintele si conducerea executivã a societãtii va trebui sã-si exprime consideratiile în paginile revistei, si nu numai, în orice moment care priveste viata chirurgiei si chirurgilor romani.
De fiecare datã cand ne vom întalni, sau în paginile revistei noastre, unde o rubricã de dialog este imperios necesarã, gandurile, faptele, intentiile dvs. vor influenta deciziile noastre în mãsurã sã ducã la dezvoltarea chirurgiei pe care o facem si la cunoasterea ei în lume.
De la schimbãrile de statut la întalniri de fiecare datã cand ele s-ar impune, evident profesional, consider totul posibil si cred cã actuala conducere a S.R.C. este deschisã larg acestor posibilitãti.
Revista “Chirurgia“ deschisã acestui mesaj cred cã ne va face mai eficienti, mai buni, valorosi si puternici.
Multumesc colectivului redactional pentru spatiul acordat si consider viitoarea întalnire de la Iasi moment de prime aprecieri pentru cele enuntate în aceste cateva randuri.

Prof. Dr. Florian Popa
Presedintele Societãtii Romane de Chirurgie