Indicatiile colostomiei în continuitate decurg din contra-indicatiile unor operatii de amploare pentru leziuni benigne sau maligne ale colonului, sau din necesitatea de a pune în repaus tubul digestiv si de a proteja unele anastomoze, anusul pe baghetã Maydl fiind tehnica cea mai simplã si mai frecvent utilizatã. Desi avizati preopera-tor de posibilitatea terminãrii operatiei cu o colostomie, pacientii acceptã uneori greu aceastã situatie si sunt afectati postoperator de aspectul dezagreabil al stomei care nu poate fi apareiatã imediat. Am încercat rezolvarea acestei probleme unind capetele tubului trecut trans-mezocolic sub forma unui inel care poate fi introdus în sacul de colostomie.
Tehnicã operatorie
Colostomia Maydl efectuatã pe segmentele mobile ale colonului are timpi binecunoscuti (1): dupã efectuarea inciziei peretelui abdominal la locul stabilit preoperator, se exteriorizeazã ansa colicã, se trece transmezocolic tubul de plastic care împiedicã retractia ansei în abdomen si se fixeazã intestinul la orificiul peritoneoaponevrotic. Tubul de plastic pe care l-am utilizat în locul baghetei este folosit în mod curent în drenajele peritoneale, sau ca si prelungire a aspiratorului, având diametrul exterior de 10 mm. Tubul este tãiat la o lungime de aproximativ 20-21 cm, iar pentru fixarea împreunã a capetelor sale, am folosit un capac de ac de seringã, a cãrui extremitate mai groasã am îndepãrtat-o. Prin fortare am introdus restul capacului în cele douã capete ale tubului (Fig. 1). Fixarea tubului se mai poate face si trecând transfixiant un fir de atã gros prin cele douã capete si înnodând firul astfel încât capetele sã fie mentinute în contact.
Pentru protezarea colostomei am ales un sac de colostomie care se poate decupa la un diametru mai mare, aproximativ 70 mm, pe care l-am fixat usor peste ansã si inelul confectionat ca si mai sus, dupã deschiderea colonului (Fig. 2).
|
|
În 1888, Maydl realizeazã prima colostomie fixatã la peretele abdominal printr-un tub de cauciuc trecut transmezocolic. Desi tubul a fost înlocuit de cãtre Reclus si Hartmann cu o baghetã de sticlã, tehnica a rãmas cunoscutã ca si "operatia Maydl" (2). De atunci s-au imaginat mai multe procedee care încearcã sã usureze aplicarea mai rapidã si mai usoarã a sacilor adezivi, sã elimine necesitatea îndepãrtãrii ulterioare a unor elemente de suport si sã reducã rata complicatiilor postoperatorii la nivelul colostomei (3, 4, 5, 6). Consacrarea acestor procedee depinde însã de usurinta cu care se executã si, bineînteles, de optiunile fiecãrui chirurg si serviciu de chirurgie.
Artificiul tehnic prezentat în lucrare poate fi acceptat cu usurintã datoritã câtorva avantaje:
- nu modificã nici unul dintre elementele de bazã a procedeului clasic,
- nu necesitã fixarea materialului de suport la tegument, îndepãrtând riscul infectiei tegumentului,
- nu necesitã materiale speciale pentru confectionarea suportului,
- este simplu de realizat,
- nu expune pacientul la riscul unor complicatii postoperatorii suplimentare,
- relizeazã un suport la fel de eficient ca si clasica baghetã,
- prin diametrul corespunzãtor al inelului, nu lezeazã intestinul si nu necesitã incizii suplimentare,
- permite aplicarea imediatã a sacilor de contentie.
Concluzii
Transformarea baghetei într-un inel pentru sprijinirea ansei colice exteriorizete în colostomie permite aplicarea imediatã a sacilor adezivi, creste confortul pacientilor si este usor de realizat.
Bibliografie
1. Târcoveanu, E. - Tehnici chirurgicale. Editura Polirom, 2003.
2. Quenu, J., Loygue, J., Perrotin, J., Dubost, C., Moreau, J. - Operations sur les parois de l'abdomen et sur le tube digestif. Masson & Cie (Paris), 1967.
3. Corman, J.M., Odenheimer, D.B. - Securing the loop - historic review of the methods used for creating a loop colostomy. Dis. Colon Rectum., 1991.
4. Gharbi, L., Huguier, M. - Lateral colostomywith subcutaneus bridge support, Ann. Chir., 2000, 125:874.
5. Papachristou, D.N., Papachristou, M.D. - Loop colostomy without a rod. Am. Surg., 2004, 70:89.
6. Bancu, S. - O metodã simplificatã pentru colostomia pe baghetã. Chirurgia (Bucur.), 2003, 4, 98:361.