Chirurgia stomacului

  1. Home
  2. Articles

Chirurgia stomacului

Recenzie realizata de: Conf. Dr. Cãtãlin Vasilescu
Recenzii, no. 6, 2004

Ce s-ar mai putea scrie despre chirurgia stomacului? Iatã un subiect cu o bogatã bibliografie romaneascã, cu lucrãri devenite clasice, instrumente utile pentru atatea generatii de chirurgi. Conferentiarul Cornel Iancu ne demonstreazã cã tema meritã din plin o abordare contemporanã. Colectivul Clinicii Chirurugicale II din Cluj-Napoca ne-a obisnuit cu aparitii editoriale de mare seriozitate. Nici "Chirurgia stomacului" nu constituie o exceptie. Cornel Iancu, cunoscut la nivel national ca unul din pionierii chirurgiei laparoscopice, abordeazã acum un subiect mai larg. De la primul contact lucrarea se aratã ca fiind un rod al experientei clinice si operatorii, construitã pe problemele reale activitãtii unei clinici chirurgicale de prestigiu, cu succesele si întrebãrile de fiecare zi. Este o carte care are deci de ce sã fie scrisã, de cineva care are ce sã spunã si stie cum sã o facã.
Calitatea cãrtii este cea a celor care au scris-o. Lucrarea, coordonatã de conf. dr. Cornel Iancu, autor direct al celei mai mari pãrti a materialului, beneficiazã si de colaborarea unui colectiv de cunoscuti specialisti, fiecare expert în domeniul pe care îl trateazã: dr. Ovidiu Bãlã (chirurgie), conf. Dan Dumitrascu (fiziologia motilitãtii gastrice), conf. Vasile Andreica (fiziologia secretiei gastrice), dr. Monica Iancu (radiologie), dr. Marcel Tantãu (endoscopie).
Partea de terapie chirurgicalã este, desigur cea mai consistentã. Dupã o utilã trecere în revistã a principalelor tehnici chirurgicale, sunt abordate pe scurt principalele domenii de patologie: chirurgia ulcerului gastric si duodenal si cea a cancerului gastric. Expedierea sumarã este justificatã în cazul bolii ulceroase, la care indicatia operatorie a devenit o raritate. Poate cã tratamentul chirurgical al cancerului gastric, cu numeroasele si interesantele discutii ale optiunilor terapeutice, ar fi meritat o dezvoltare mai amplã.
De mare interes si actualitate sunt capitolele de tratament al obezitãtii si cel de laparoscopie gastricã.
Obezitatea morbidã este o afectiune generatoare de mare mortalitate, factor de agravare a hipertensiunii arteriale, diabetului sau emboliei pulmonare. Dezvolatarea tehnicilor laparoscopice a adus în ultimii ani în prim plan solutiile terapeutice chirurgicale. Indicatiile principalelor tehnici (banding gastric, bypass gastric laparoscopic) sunt discutate pe larg, cu avantaje terapeutice si efecte secundare.
Capitolul de laparoscopie abordeazã si chirurugia ulcerelor si cea a tumorilor gastrice benigne; multe din tehnici constituie premiere nationale.
Chirurgia stomacului este o carte care nu trebuie sã lipseascã din biblioteca unui chirurg, indiferent de nivelul de pregãtire profesionalã, sau din cea a unui student în medicinã.

Recenzie realizata de: Conf. Dr. Cãtãlin Vasilescu