Chirurgia peretelui abdominal (vol. I). Hernii primare (Autori: Florin Gavrilas Valentin Oprea)
I. CâmpeanuRecenzii, no. 6, 2006
Recent a fost lansată în lumea medicală monografia “Chirurgia peretelui abdominal (vol. I). Hernii primare“, a doctorilor Florin Gavrilas si Valentin Oprea, din centrul Universitar Cluj-Napoca. Editată în conditii grafice
excelente, care fac cinste editurii Medicale Universitare “Iuliu Hatieganu“ din acest oras, această lucrare, ce depăseste 500 de pagini, este structurată pe 21 de capitole care analizează uneori aproape exhaustiv, multiplele fatete ale herniilor inghinale si femurale.
Autorii, prin pasiunea constantă pe care o au în studiul herniilor inghinale si femurale, se bucură si de un prestigiu binemeritat în lumea relativ restrânsă a herniologiei
mondiale; dovadă fiind si faptul că lucrarea beneficiază de contributia unor personalităti unanim recunoscute în domeniul herniar cum ar fi Prof. P. Amid (Clinica Lichtenstein) si Prof. C. Degani (Clinica Shouldice).
Monografia este prefatată de Prof. R. Bendavid, care a fost aproape un sfert de veac chirurgul sef la Clinica Shouldice - Toronto, considerată pe drept cuvânt, o lungă perioadă de timp, o adevărată Mecca a herniologiei moderne.
Lăsând cititorului aproape intactă plăcerea de a parcurge această vastă lucrare, amintim unele capitole care trebuie consultate în primul rând si anume: anatomia descriptivă si functională a peretelui abdominal si a spatiului pre(pro) peritoneal, clasificarea herniilor inghino-femurale, etiopatogenia herniilor inghinale precum si utilizarea materialelor protetice în chirurgia peretelui abdominal.
Un spatiu limitat, dar suficient este acordat unor forme clinice de hernii mai putin importante sau mai rare (hernia epigastrică, ombilicală, Spiegel, lombară etc).
Aproape jumătate din acest tratat este ocupată de
tratamentul chirurgical, autorii trecând în revistă în mod competent si cu spirit critic majoritatea tehnicilor utilizate în cura herniilor inghinale si femurale. Cei care vor să cunoască “adevărata“ tehnică Lichtenstein sau Shouldice si nu “hibridizări“ frecvente ale acestora, le găsesc descrise de către cei care conduc în prezent aceste clinici.
Remarcăm totusi, absenta unui capitol separat si mai amplu, asupra laparoscopiei herniare, domeniu în care,
contributia românească este destul de importantă.
Cu toate acestea, este cu sigurantă si spre cinstea
autorilor, lucrarea cea mai completă în acest moment din literatura medicală autohtonă, asupra herniilor inghinale si femurale.