Al X Congres al Asociatiei Chirurgilor “N. Anesteriadi“ si primul Congres de Endoscopie din Republica Moldova

  1. Home
  2. Articles

Al X Congres al Asociatiei Chirurgilor “N. Anesteriadi“ si primul Congres de Endoscopie din Republica Moldova

Recenzii, no. 6, 2003
Între 17 - 19 septembrie 2003 a avut loc, la Chisinãu, al X Congres al Asociatiei Chirurgilor “N. Anesteriadi“ cuplat, cu primul Congres de Endoscopie, din Republica Moldova, cu o participare de peste 730 chirurgi, din Republica Moldova, România (peste 410 chirurgi), Ucraina, Rusia, Belarus, Franta si SUA.
Lucrãrile congresului, în numãr de peste 350, s-au desfãsurat în 4 sãli ale Facultãtii de medicinã, din Chisinãu si s-au axat pe probleme de actualitate si pe experienta autorilor, cu rezultate similare, pe plan mondial.
Cursurile postuniversitare au prezentat aspecte actuale de diagnostic si tratament al pancreatonecrozei tratamentului laparoscopic al coledocolitiazei, procese tehnice în chirurgia rectului, excizia totalã a mezorectului, aspecte actuale ale traumatismelor, de rãzboi, esofagul Barett, tratamentul endoscopic al varicelor esofagiene, metoda de îmbunãtãtire a rezultatelor rezectiilor hepatice, ultrasonografia intraoperatorie în chirurgia laparoscopicã si toracoscopia în diagnostic, aspecte actuale ale tratamentului conservator în patologia inflamatorie a colonului.
Fatã de ultimul Congres al Asociatiei, am remarcat o crestere substantialã a continutului si formei de prezentare, a lucrãrilor si o participare crescutã, la discutii pe marginea lucrãrilor prezentate.

Recenzie realizata de: Prof. Dr. Nicolae Angelescu