Al VIII-lea Simpozion si Curs Postuniversitar al Sectiunii Române a IASG si Cel de al Treilea Congres European al Academiei Europene de Stiinte Chirurgicale

  1. Home
  2. Articles

Al VIII-lea Simpozion si Curs Postuniversitar al Sectiunii Române a IASG si Cel de al Treilea Congres European al Academiei Europene de Stiinte Chirurgicale

I. Popescu, V. Tomulescu
Evenimente stiintifice, no. 3, 2006
* Centrul de Chirurgie Generalã si Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni
* Centrul de Chirurgie Generalã si Transplant Hepatic


În perioada 5 - 8 aprilie 2006, IASG - Sectiunea Românã, Asociatia Românã de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreaticã si Transplant Hepatic, Academia Europeanã de Chirurgie, Societatea Românã de Chirurgie, Societatea Românã de Gastroenterologie si Hepatologie, Societatea Românã de RadioTerapie si Oncologie Medicalã, Fundatia pentru Chirurgia Ficatului au organizat în Bucuresti, la Hotel Intercontinental, Cel de-Al VIII-lea Simpozion si Curs Postuniversitar al Sectiunii Române a IASG, Cel de al Treilea Congres European al Academiei Europene de Stiinte Chirurgicale, si Primul Simpozion National al Asociatiei Române de Chirurgie Hepato-Bilo-Pancreaticã si Transplant Hepatic, cu tematica "Actualitãti în chirurgia hepato-bilio-pancreaticã si transplant hepatic".
Simpozionul a reunit peste 500 de medici, români si strãini, din domeniul chirurgiei oncologice, laparoscopice si hepato-bilio-pancreatice si a avut ca invitati de onoare personalitãti din lumea medicalã, cum sunt: Erol Duren (Turcia), Rainer Engemann (Germania), K. H. Fuchs (Germania), Bob Van Hee (Belgia), Dimitrios Linos (SUA), J. Montori-Giugiaro (Italia), Alberto Montori (Italia), Massimo Malago (Germania), Jose Schiappa (Portugalia), Dr. Yaman Tokat (Turcia).
Prima zi a fost dedicatã Academiei Europene de Stiinte Chirurgicale, membrii acesteia prezentând probleme de mare interes legate de "Noutãti tehnice în domeniul endoscopiei si suturilor mecanice" - Rainer Engemann (Germania), precum si "Ecografia intraoperatorie efectuatã de chirurgi în sala de operatie" - Jose Schiappa (Portugalia) sau "Conlucrarea endoscopie - chirurgie laparoscopicã" - Dimitrios Linos (SUA). K. H. Fuchs ( Germania) si Alberto Montori (Italia) au prezentat noile staplere flexibile si utilitatea lor deosebitã în chirurgia modernã, chirurgie în care tinerea pasului cu dezvoltarea tehnologica devine din ce în ce mai importantã.
În sesiunea de dupã amiazã pe lângã prezentãrile vizând transplantul hepatic si chirurgia hepaticã (I. Popescu, M. Malago, Y. Tokat, L. Vlad), participantii au putut viziona transmisiunea în direct din Centrul de Chirurgie Generalã si Transplant Hepatic a unei interventii chirurgicale de transplant hepatic cu lob stâng hepatic de la donor viu. Transmisiunea s-a bucurat de un mare interes iar discutiile între echipa operatorie - I. Popescu, M. Ionescu si salã - M. Malago au fost de o valoare educationalã deosebitã.
Ziua de vineri a debutat cu sesiunea de chirurgie a cãilor biliare în care pe lângã experienta deosebitã a lui Jose Schiappa (Portugalia) s-au remarcat prezentãrile din Bucuresti - Tr. Pãtrascu sau F. Turcu sau Iasi - C. Burcoveanu. Rolul chirurgiei laparoscopice în tratamentul chistului hidatic a fost prezentat de E. Târcoveanu, F. Lazãr si D. Sabãu iar C. Vasilescu a prezentat Splenectomia subtotalã laparoscopicã si devascularizarea de pol superior gastric în trombocitemia secundarã unui cavernom portal.
În sesiunea de pancreatitã cronicã am putut avea atât punctul de vedere al gastroenterologilor (M. Diculescu) cât si pe cel al Chirurgilor (M. Ionescu, C. Vasilescu). De un deosebit interes s-a bucurat sesiunea referitoare la cancerul de pancreas în care modalitãtile radicale de exerezã prezentate de I. Popescu, M. Ionescu sau G. Grecu au fost completate de solutii paleative abordate miniminvaziv de D. Sabãu sau V. Tomulescu.
Simpozionul s-a încheiat cu o masã rotundã având ca subiect pancreatita acutã, opiniile intensivistilor (D. Tulbure, G. Droc) fiind completate cu cele ale chirurgilor (I. Popescu, C. Dragomir, M. Beuran, I. Georgescu, C. Copotoiu) si gastroenterologilor (C. Gheorghe).
Reamintim cã anul viitor România este în perioada 5-8 septembrie 2007 gazda celui de al 17-lea Congres Mondial al IASG.