Al 2-lea Congres National al ARCE (Asociatia Romanã de Chirurgie Endoscopicã si alte Tehnici Interventionale)

  1. Home
  2. Articles

Al 2-lea Congres National al ARCE (Asociatia Romanã de Chirurgie Endoscopicã si alte Tehnici Interventionale)

Evenimente stiintifice, no. 5, 2004
Asociatia Romanã pentru Chirurgie Endoscopicã si alte Tehnici Interventionale (ARCE) si-a tinut cel de-Al Doilea Congres National în Aula UMF Cluj Napoca în perioada 15-17 septembrie bucurandu-se de o largã participare nationalã si internationalã.
Congresul, desfãsurat sub înaltul patronaj al profesorului Jaques Marescaux (directorul centrului IRCAID din Strasbourg) a cuprins pe langã interesante comunicãri, videoconferinte precum si demonstratii practice efectuate de dr. Anup Ramani (Minnesota, SUA) si dr. Ralf Senner (Munchen Robotic Surgery Center).
Televideoconferinta sustinutã de prof. Jacques Marescaux (din Strasbourg) cu tema "La future de la chirurgie laparoscopique" a prezentat tendintele actuale de dezvoltare ale chirurgiei laparoscopice în care un rol important îl au reconstructiile imagistice virtuale ce permit simularea unor interventii chirurgicale complicate în vederea antrenãrii echipei operatorii, si robotica.
Dr. Anup Ramani (Minnesota, SUA) a prezentat rezultatele remarcabile ale chirurgiei laparoscopice urologice si tendintele actuale în care marea majoritate a interventiilor urologice (inclusiv chirurgia oncologicã renalã sau a vezicii urinare) pot fi executate pe cale laparoscopicã cu rezultate cel putin similare chirurgiei deschise si cu beneficiile chirurgiei miniminvazive la care se adaugã posibilitatea începerii precoce a tratamentelor complementare. De remarcat cã în sesiunea de chirurgie urologicã
prof. Mihai Lucan a prezentat (într-un numãr mai redus de cazuri) interventii de amploare si complexitate similara celor de mai sus demonstrand cã laparoscopia urologicã este o alternativã viabilã a chirurgiei deschise.
Asociatia Romanã pentru Chirurgie Endoscopicã si alte Tehnici Interventionale este afiliatã la Asociatia Europeanã pentru Chirurgie Endoscopicã si alte Tehnici Interventionale, si înfrãtitã cu Societatea Italianã pentru Chirurgie Endoscopicã (SICE). In virtutea acestei înfrãtiri prof. Nicola Basso (Milano), constant prieten si sustinãtor al ARCE, a fost prezent la Cluj si a prezentat o experientã impresionantã în chirugia laparoscopicã a obezitãtii morbide.
Experienta romaneascã fost prezentata de conf. dr. Nicolae Iordache si de dr. Cãtãlin Copãescu, chirurgi de la Spitalul Sf. Ioan din Bucuresti (Clinica prof. dr. Corneliu Dragomirescu) precum si de dr. Constantin Duta din Timisoara.
Tematica de chirurgie generalã a fost împãrtitã în 8 sectiuni.
O primã sectiune a fost alocatã chirurgiei laparoscopice hepatice si a cãilor biliare în care au fost prezentate posibilitãtile si limitele chirurgiei hepatice laparoscopice de cãtre prof. dr. Irinel Popescu, precum si diferite aspecte ale chirurgiei biliare laparoscopice prezentate de prof. dr. Liviu Vlad, prof. dr. Aurel Andercou, dr. Mircea Litescu (Spitalul Sf. Ioan), dr. Stefan Voiculescu (Spitalul Coltea) sau dr. Adrian Cotarlet (Spitalul Municipal Moinesti).
In sectiunea de chirurgie laparoscopicã a peretelui abdominal s-au prezentate atat experiente impresionante cum sunt cele ale Spitalului Sf. Ioan (Clinica prof. dr. Corneliu Dragomirescu) de cãtre dr. Florin Turcu, dar si rezultatele unor experiente initiale cum sunt cele prezentate de dr. Lucian Alecu sau dr. Gabriel Veselu.
Chirurgia laparoscopicã a jonctiunii gastroesofagiene a fost o altã temã larg dezbãtutã atat prin comunicãrile colectivelor din Cluj, Bucuresti sau Timisoara dar mai ales prin luãrile de pozitie ale auditoriului prezent.
Chirurgia laparoscopicã a urgentelor, o temã relativ nouã în constelatia laparoscopiei a fost prezentã prin lucrãrile dr. Lucian Alecu, dr. Eugen Nicolau, dr. Rubin Munteanu, dr. Ovidiu Bala, sau dr. Sorin Pantea.
In sectiunile Varia si Video au fost prezentate diferite experiente în chirurgia laparoscopicã de la splenectomia laparoscopicã (conf. dr. Cãtãlin Vasilescu, dr. Constantin Dutã) panã la complicatiile peretelui legate de chirurgia laparoscopicã (prof. dr. Fulger Lazãr, dr. Doru Munteanu) precum si tehnici de chirurgie experimentalã minim invazivã prezentate de colectivul din Timisoara condus de prof. dr. Doru Bordos.
In sectiunea de chirurgie laparoscopicã colorectalã pe langã studiile prezentate de prof. dr. Andre Sezeur (Franta) si dr. Victor Tomulescu si conf. dr. Cãtãlin Vasilescu de la Institutul Clinic Fundeni, a suscitat un larg interes prezentarea dr. Annibale D'Annibale (Italia) care a arãtat posibilitatea utilizãrii chirurgiei robotice în chirurgia colorectalã laparoscopicã si avantajele acesteia în executarea anastomozelor intracorporeale - sutura devenind la fel de simplã ca si în chirurgia deshisã.
Unul din scopurile ARCE este cooperarea între specialistii din domeniul chirurgiei endoscopice, precum si din domeniile conexe, lucru obsevat si cu ocazia acestui congres în care pe langã sectiunile de chirurgie generalã un loc important l-au avut si sectiunile de endoscopie interventionalã (prin prezentãrile prof. dr. Oliviu Pascu, dr. Marcel Tantau, dr. Cristian Gheorghe, dr. Adrian Saftoiu sau dr. Silviu Iobagiu), ginecologie endoscopicã - prof. dr. Gheorghe Peltecu, prof. dr. Bogdan Marinescu, prof. dr. Petre Brãtila, chirurgie toracoscopicã prin dr. Victor Tomulescu (Institutul Clinic Fundeni) sau colectivul condus de prof. dr. Teodor Horvat, imagisticã si radiologie interventionalã - dr. Zeno Sparchez, prof. dr. Radu Badea, si nu în ultimul rand neurochirurgie sau neuroendoscopie -prof. dr. Vlad Ciurea, dr. Ligia Tãtãranu.

Adunarea Generalã a ARCE care a avut loc pe data de 16.09.2004 a hotãrat ca urmãtorul congres al Asociatiei sã aibã loc în 2005 tot la Cluj împreunã cu Societatea Romanã de Chirurgie Laparoscopicã si Suturi Mecanice, urmand ca o sedintã comunã a comitetelor directoare a celor douã asociatii sã decidã modalitatea de unire a celor douã asociatii.

Prof. dr. Irinel Popescu
Dr. Victor Tomulescu