A 5-a Reuniune Internationalã a Expertilor în Chirurgia Obezitãtii

  1. Home
  2. Articles

A 5-a Reuniune Internationalã a Expertilor în Chirurgia Obezitãtii

C. Copãescu
Evenimente stiintifice, no. 2, 2007
* Clinica de Chirurgie Generalã, Spitalul Clinic "Sf. Ioan" Bucuresti


În perioada 11-15 martie 2007, s-a desfãsurat la Saalfelden, Austria, a 5-a Reuniune Internationalã a Expertilor în Chirurgia Obezitãtii (5th International Obesity Surgery Expert Meeting).
Devenite un adevãrat eveniment anual, întâlnirile medicilor implicati în tratamentul chirurgical al obezitãtii sunt organizate cu mult profesionalism de cãtre echipa condusã de prof. Karl Miller, binecunoscut chirurg austriac.
Profitând de prezenta unor nume de referintã ale chirurgiei mondiale a obezitãtii, dintre care mentionez pe Nicola Scopinaro, Jacques Himpens, Guy Bernard Cadiere sau Michael Suter, dar si de natura si ospitalitatea încântãtoare ce caracterizeazã zonele de munte din jurul Salzburg-ului, organizatorii au gãsit reteta idealã pentru un simpozion stiintific interesant si atractiv.
Într-un program dens, pe parcursul a 3 zile, au fost discutate teme interesante legate de tratamentul complex al pacientilor cu obezitate morbidã, la aceste dezbateri participând atât chirurgi, dar si anestezisti sau endocrinologi.
În prima parte a Simpozionului, discutiile au fost concentrate asupra aspectelor de tehnicã operatorie. În ceea ce priveste montarea inelului gastric au fost prezentate primele rezultate ale utilizãrii, pentru abordul laparoscopic, a unui nou model de inel de silicon (Cousin-Biotech). Deasemenea, au fost prezentate câteva modificãri novatoare ale tehnicii de fixare gastricã a benzii de silicon prin plicaturare fundicã (R. Singhal, UK) sau chiar prin absenta trecerii firelor de gastro-gastrorafie (L. Lansberg, Israel).
Nocca D (Franta) a prezentat în detaliu procedeul laparoscopic de gastrectomie longitudinalã subliniind necesitatea utilizãrii adecvate a instrumentelor de suturã mecanicã, precum si întãrirea liniei de agrafare cu surget resorbabil sau utilizarea unor materiale de întãrire (PeriStripDry sau Seamguard).
Discutiile tehnice despre Bypass-ul Gastric pe ansã în Y (RYGBP) s-au referit la o variantã de anastomozã mecanicã totalã jejuno-jejunalã (M. Lannoo, Belgia), precum si la comparatia dintre 2 modalitãti de a efectua anastomozã gastro-jejunalã pentru RYGBP, mecanic, cu ajutorul unei pense speciale pentru surget (Storz) sau manual, cu ajutorul robotului DaVinci (U. Parini, Italia).
Foarte interesante au fost prezentãrile legate de chirurgia bariatricã revizionalã, cum ar fi transformarea prin abord miniminvaziv a gastroplastiei verticale (VBG) în RYGBP (B. Dillemans, Belgia), a unui procedeu de Gastric Banding în Gastrectomie Longitudinalã (GL) sau GBP (R. Weiner, Germania) sau a unei operatii de Diversie Bilio-Pancreaticã (procedeul Scopinaro) în RYGBP (L. Lemmens, Belgia). Deasemenea, au fost prezentate si detaliile tehnice ale unei operatii laparoscopice foarte complicate de redare a anatomiei normale unui pacient care prezenta un RYGBP (GB Cadiere si J. Himpens, Belgia).
Cea de-a doua zi a simpozionului a prilejuit discutarea rezultatelor diferitelor procedee de chirurgie bariatricã. Pentru gastric banding, A. Sergio (Portugalia) a prezentat rezultate înregistrate la distantã, iar P. Super, (UK) a demonstrat o rata foarte scãzutã a complicatiilor dupã GB în conditiile unui indice de succes asupra curbei ponderale de invidiat, la 1000 de pacienti consecutivi. Deasemenea, s-a încercat stabilirea profilului de succes pentru pacientul cu gastric banding (JM Chevalier, Franta).
Gastrectomia Longitudinalã, operatie tot mai des utilizatã pentru tratamentul obezitãtii morbide, a fost tema unei sesiuni de consens intens dezbãtute. A fost arãtat rolul sãu în solutionarea pacientilor cu super-obezitate morbidã sau mai mult, dar si eficienta sa ca procedeu restrictiv singular. În acest sens, J. Himpens, având experienta a peste 1000 de gastrectomii longitudinale laparoscopice (GLL), a prezentat un foarte interesant studiu comparativ prospectiv randomizat, care a analizat 2 metode restrictive: inelul gastric si GLL, rezultatele la 1 si 3 ani fiind în favoarea rezectiei gastrice. Pe de altã parte, pãrerea unanimã a expertilor prezenti a fost cã, GLL nu este o operatie simplã, ba dimpotrivã. Pentru a preveni instalarea unor complicatii intra si postoperatorii grave, echipa operatorie trebuie sã detinã o experientã solidã în chirurgia laparoscopicã bariatricã avansatã.
Miercuri, 14 martie, tema discutiilor a fost prevenirea si management-ul complicatiilor chirurgiei obezitãtii, sesiunile fiind conduse de N. Scopinaro (Italia) si de M. Suter (Elvetia). Au fost abordate complicatiile tardive dupã Gastric Banding, expertii fiind: L. Lanstberg (Israel), M. Fein (Germania), M. Foletto (Italia), M. Suter (Elvetia). Pentru acelasi procedeu au fost discutate si alte complicatii grave si tratamentul acestora: Necroza Gastricã (B. Majerul, Belgia) si Migrarea intragastricã (J. Dargent, Franta).
În partea a doua a zilei, S Kriwanek (Austria) a prezentat conduita în infectiile grave intra-abdominale apãrute consecutiv chirurgiei bariatrice, iar R.Mittermair (Austria) o complicatie mai rarã dupã gastric Bypass: ulcer duodenal perforat.
Foarte interesante au fost expunerile pe tema problema-ticii anesteziei în chirurgia bariatricã (A. Sinha, USA si A. Bergland, Norvegia), dar si punctul de vedere al endocrinologului pe tema controlului neuroendocrin a comportamentului alimentar al pacientilor obezi, sustinut de B. Schultes (Elvetia).
Trebuie sã mentionez cã, pe toatã durata simpozionului au fost organizate ateliere de instruire pentru utilizarea echipamentelor specifice chirurgiei bariatrice. În prezenta unor experti recunoscuti au fost prezentate didactic: montarea balonului intragastric (J. Böing, Germania), folosirea Cutter-ului de benzi AMI si extragerea gastroscopicã a inelului de silicon migrat (F. Aigner, Austria), manipularea Endostitch-ului (J. Gallner, Austria) precum si training pentru gastric bypass folosind simulatorul virtual Simbionix (Y. Kraujalyte, Germania).
Închei aceastã relatare exprimând satisfactia de a fi participat la un eveniment important din calendarul chirurgiei bariatrice, numãrându-mã printre cei care, cu multã abnegatie, promoveazã astfel de tehnici în Romania.