Romanian Society of Surgery Magazine

Back to contents
Cotati articolul, cu note de la 1 la 5     

Profesorul Crisan Mircioiu 1913 - 2009
C. Ciuce, R. Scurtu (Chirurgia, 104 (5): 653-653)
Profesorul Crisan Mircioiu a întruchipat longevitatea si tineretea Scolii de Medicinã Clujene. La 95 de ani Profesorul a avut în spate o istorie frumoasã si o carierã remarcabilã ca si medic chirurg, om de culturã si cetãtean activ al Clujului.
Traiectoria medicalã a chirurgului Crisan Mircioiu a fost una exceptionalã. Profesorul Mircioiu s-a format alãturi de corifei ai scolii medicale clujene ca Iuliu Hatieganu, Ioan Goia sau Alexandru Pop, a fost colaborator si coleg a multora dintre numele sonore ale medicinei clujene si la rândul sãu, a format generatii de medici. Aici, la Cluj în orasul care l-a adoptat, în Heidelbergul Ardealului cum îi plãcea sã spunã, a fost lumea sa.
A început urcusul profesional în perioada interbelicã si de atunci a pãstrat mereu vie pasiunea pentru chirurgie. “Chirurgia sigur cã e o stiintã nemaipomenitã, dar mai ales e meserie, e mestesug. E partea medicinei care se ocupã cu tratarea bolilor cu ajutorul bisturiului. Degeaba citesti cartea de chirurgie, pentru cã ea nu-ti pune în mînã bisturiul. Dar, daca esti un ucenic bun, stai în clinica toata ziua, faci garzi de nu mai poti, la un moment dat îti merge si mânã. Trebuie sã ai însã o minte bunã ca sã ai mânã bunã”, amintea profesorul Mircioiu. Dupã rãzboi, a ajuns asistent universitar în Clinica Chirurgie I, condusã pe atunci de marele chirurg Alexandru Pop, fiind parte integrantã a fiecãrei file din viata acestei clinici aproape sapte decenii. În 1973 a urmat profesorului Nana la conducerea clinicii si a continuat din plin eforturile maestrilor pentru a mentine ridicat drapelul unei clinici devenite “Alma Mater Chirurgicalis Napocensis”. Anuarul Institutului de Medicinã si Farmacie Cluj-Napoca din 1979 evoca acea perioadã: “sub îndrumarea Prof. Dr. Doc. Crisan Mircioiu s-a dezvoltat activitatea în clinicã, acordându-se o mare atentie chirurgiei de urgenta. S-a realizat o nouã sectie de terapie intensivã corespunzãtoare cerintelor actualitãtii, sãli de operatie pentru ortopedie-traumatologie”.
Continuitatea este caracteristica principalã a învãtãmântului nostru de medicinã, cu toate schimbarile impuse de dezvoltarea generala a stiintei, spunea într-un interviu profesorul Mircioiu, dar respectul pentru traditie se pãstreazã nealterat. Profesorul a fost pastratorul traditiei Scolii Medicale Clujene, iar prin contactul sãu permanent cu toate generatiile de medici i-a asigurat continuitatea. Stau mãrturie în acest sens declaratiile confratilor de toate vârstele, volumele redactate, cu caracter didactic, dar mai ales sutele de articole si comunicãri multe dintre ele fãcute în cadrul reuniunilor Societãtii de Chirurgie, al cãrui secretar si presedinte a fost vreme îndelungatã.
Profesorul Mircioiu nu a fost numai un formator de profesionisti ci si un modelator de caractere. “Învãtând de la maestrii mei, am tinut toatã viata ca medicul sã fie obligat sã aibã, mãcar cu o centimã, un grad de culturã mai mare decât al bolnavilor sãi. Sã aibã si o viziune mai largã decât aceea de medic. Cine vrea sã se facã un medic miop si minimalist ar fi bine sã evite Clujul, aici sunt profesori aspri si buni cunoscãtori în ale artelor si creatiei umaniste. Medicinistii nostri au formatii artistice proprii, organizeazã expozitii si merg la concerte, fiind în pas cu vremurile. Te dai mai usor pe mâna unui chirurg cult, deschis si cu spiritul liber, decât pe a unuia mãrginit si îmbufnat în ignoranta sa culturalã”. Cu acest crez a condus în calitate de rector activitatea Universitãtii Populare din Cluj fiind unul dintre pilonii societãtilor culturale si medicale clujene.
Timp de aproape un secol, profesorul Mircioiu a fost un spirit tânãr si activ, o prezentã permanentã, caldã si tonicã, un simbol al universitarismului si civismului clujean.
A încetat din viatã la 17 mai 2009, lãsând în urmã un model de viatã trãitã din plin.

Back to contents

Email
Parola
Remember Me
 
Instructiuni pentru versiunea in limba romana.
Versiunea in limba romana poate fi vizualizata doar de Membrii SRC.
Daca nu sunteti membru SRC va puteti inscrie aici
Email
 
Un email va fi trimis catre adresa de email indicata.
(va rugam verificati si in folderul spam)
Recuperare parola - daca nu aveti parola sau ati uitat-o dati click aici. << Inapoi la Login
Terms & Conditions © CPH 2022