Romanian Society of Surgery Magazine

Back to contents
Cotati articolul, cu note de la 1 la 5     

A treia conferintã internationalã interactivã de actualitãti în chirurgia de transplant hepatic, Spitalul Niguarda, Milano, 14-15 decembrie 2006
I. Popescu (Chirurgia, 102 (1): 113-114)

În ultimii trei ani Clinica de Chirurgie de Transplant a Spitalului Niguarda din Milano (Prof. Luciano de Carlis, Dr. Abdalah Slim, Dr. Alessandro Giacomoni, etc.) a organizat câte o conferintã de acest tip dedicatã transplantului hepatic. Caracterul interactiv provine din faptul cã se prezintã, în general, cazuri clinice, la dezbaterea cãrora auditoriul participã prin discutii si printr-un sistem de televoting. De asemenea, în a doua zi a conferintei, a fost efectuat un transplant de la donator viu, care a fost transmis în direct si comentat, atât de cãtre prezidiu, cât si de cãtre participantii din salã.
Un astfel de caracter prezintã interes si atrage întotdeauna o numeroasã participare.
Dintre invitati, remarcãm pe: prof. H. Bismuth (Paris), care a prezentat o conferintã cu tema "Noutãti în chirurgia ficatului", prof. J.M. Valdecasas (Barcellona) cu conferinta "Tumorile primitive ale ficatului", prof. M. Malago (Essen): "Transplantul de ficat: situatia actualã", prof. S. Jonas (Berlin): "Transplantul de ficat pentru hepatocarcinom: donator viu sau donator cadavru?" si prof. L. Capussotti (Torino): "Hepatectomia dreaptã - tehnicã chirurgicalã".
Am fost plãcut surprinsi sã constatãm în prezentarea lui P. Aseni (Milano), citãri extensive si ilustratie din "Chirurgia ficatului" (I. Popescu sub red, Ed. Universitarã "Carol Davila", Bucuresti, 2004).
Centrul de Chirurgie Generalã si Transplant Hepatic Fundeni a fost prezent cu un caz de transplant ABO incompatibil, subiect destul de controversat la nivel international. Considerat cel mai "tolerogen" organ din punct de vedere imunologic, ficatul a fost transplantat la început si în cazuri de incompatibilitate de grup sanguin între donator si primitor, mai ales în cazul unor urgente maxime. Analiza ulterioarã a rezultatelor a arãtat însã supravietuiri net inferioare fatã de cazurile cu ficat compatibil, asa încât, la un moment dat, metoda a fost practic abandonatã. Ea revine însã în actualitate o datã nu noile protocoale de imunsupresie, bazate pe anticorpi monoclonali (Retuximab, Daclizumab), pe asocieri de imunosupresoare foarte potente (Tacrolimus, Cell-Cept si cortizon), pe ameliorarea microcirculatiei intrahepatice prin perfuzie intraarterialã de prostaglandine sau prostacicline si pe îndepãrtarea anticorpilor circulanti prin metode de plasmaferezã/plasmaexchange.
Dintre specialistii italieni, au fost prezente nume de marcã în transplantul hepatic precum Domenico Forti (Milano), Vicenzo Mazzaferro (Milano), Michele Coledan (Bergamo), care au asigurat, prin numeroase comentarii, un nivel deosebit de ridicat întregii manifestãri.
Operatia transmisã "live" s-a desfãsurat în foarte bune conditii. O primã echipã condusã de prof. Luciano de Carlis a efectuat prelevarea lobului drept de la donator (fiica bolnavului, în vârstã de 32 de ani). Prelevarea s-a fãcut cu pãstrarea venei hepatice medii la donator, atitudine pe care echipa din Milano o preferã, întrucât este grevatã de mai putine riscuri pentru cel care doneazã. În aceste conditii a fost conservat cu atentie orificiul venei segmentului VIII, pentru a fi anastomozat separat la primitor, în timp ce vena segementului V a fost ligaturatã.
De notat prezenta unei anomalii biliare, canalul sectorului posterior al hemificatului drept (segmente VI si VII) deschizându-se direct în calea biliarã principalã. În aceste conditii au rezultat, evident, douã canale pe hemificatul prelevat.
Hepatectomia la primitor a fost efectuatã de o echipã condusã de dr. Alessandro Giacomoni. Indicatia de transplant a fost dictatã de un hepatocarcinom recidivat (bolnavul fusese rezecat anterior într-o altã clinicã) la un cirotic. Desi era o reinterventie, hepatectomia a decurs în conditii normale. A fost prezervatã vena cavã si câte un bont din cele trei vene hepatice; de remarcat pãstratea unui segment foarte lung din vena hepaticã medie, care a fost disecatã pe o mare distantã (cca 8-10 cm) în parechimul ficatului explantat, pentru a putea fi anastomozatã fãrã tensiune cu vena segmentului VIII de la donator.
Implantul propriu-zis a fost efectuat de o echipã condusã de dr. Abdalah Slim. Au fost efectuate douã anastomoze la nivelul venelor hepatice (una între vena hepaticã dreaptã a donatorului si vena hepaticã dreaptã a primitorului si alta între vena segmentului VIII al donatorului si vena hepaticã medie a primitorului). Cele douã canale biliare (canalul hepatic drept si canalul hepatic al sectorului lateral) au fost anastomozate cu canalul coledoc si, respectiv, canalul cistic ale primitorului.
Conferinta, care s-a dorit totodatã si curs postuniversitar, si-a atins fãrã îndoialã scopul, datoritã caracterului didactic si, mai ales, celui interactiv. Este un exemplu care meritã urmat.


Back to contents

Email
Parola
Remember Me
 
Instructiuni pentru versiunea in limba romana.
Versiunea in limba romana poate fi vizualizata doar de Membrii SRC.
Daca nu sunteti membru SRC va puteti inscrie aici
Email
 
Un email va fi trimis catre adresa de email indicata.
(va rugam verificati si in folderul spam)
Recuperare parola - daca nu aveti parola sau ati uitat-o dati click aici. << Inapoi la Login
Terms & Conditions © CPH 2022