Romanian Society of Surgery Magazine

Back to contents
Cotati articolul, cu note de la 1 la 5     

Conferinta Nationalã de Chirurgie din Serbia, Novisad, 23-24 Noiembrie 2006
I. Popescu (Chirurgia, 102 (1): 111-112)

Desfãsuratã în frumoasa capitalã a Voivodinei, Conferinta Nationalã de Chirurgie din Serbia a fost dedicatã în acest an în mod special chirurgiei hepatice. Aceasta si deoarece presedintele comitetului de organizare, Prof. Zoran Milosevici, directorul Clinicii de Chirurgie a Spitalului din Novisad, are preocupãri speciale în acest domeniu.
Au fost invitati 6 speakeri din strãinãtate, începând cu Masatoshi Makuuchi, chirurg japonez de faimã mondialã, presedintele în exercitiu al Societãtii Japoneze de Chirurgie si presedinte al IASGO (International Association of Surgeons, Hepatologists and Oncologists). Prof. Makuuchi a efectuat si o demonstratie operatorie, care a constat într-o rezectie hepaticã multiplã pentru metastaze de cancer colo-rectal. Am putut remarca binecunoscutele caracteristici ale chirurgiei lui Makuuchi:
- incizia în "J" prelungitã toracic în spatial IX intercostal, care oferã o luminã excelentã si posibilitatea mobilizãrii foarte usoare a ficatului. De asemenea, în cazul unei sângerãri neasteptate, oferã posibilitatea compresiei facile si eficiente a venei cave inferioare;
- utilizarea extensivã a ecografiei intraoperatorii, cu ajutorul cãreia sunt stabilite caracteristicile tumorii, relatia cu structurile vasculare ale ficatului, planul de sectiune, etc;
- folosirea manevrei Pringle intermitent (15 minute clampaj cu 5 minute pauzã) în cursul sectiunii parenchimatoase;
- disectia parenchimului hepatic cu pensa Kelly (Kellyclazie), la fel de eficientã în mâinile unui chirurg experimentat si care o foloseste curent ca si mult mai pretentioasele disectii ultrasonice, cu Ligasure sau cu radiofrecventã.
Chirurgia actualã a ficatului, fatã de cea din anii '90 se efectueazã cu pierderi sanguine mult mai mici si cu conservarea unei cantitãti de parenchim semnificativ mai mari (ca atare, rezectiile majore, de tipul hepatectomiei drepte sau stângi au devenit semnificativ mai putine).
În cursul simpozionului, M. Makuuchi a prezentat douã comunicãri: "Transplantul de ficat de la donator viu cu lob drept - procedeu modificat" si "Tratamentul chirurgical al colangiocarcinomului hilar". De asemenea, prof. Makuuchi a prezentat si un videofilm: "Hepatectomie dreaptã extinsã pentru carcinom al hilului hepatic dupã embolizare venoasã prealabilã". Reamintim cu aceastã ocazie cã procedeul utilizat astãzi destul de frecvent al embolizãrii venei porte pentru obtinerea unui proces de atrofie a lobului tumoral si hipertrofie a celui controlateral a fost introdus pentru prima oarã în practica clinicã de cãtre M. Makuuchi.
Un alt invitat de marcã a fost prof. Akymasa Nakao, Directorul Clinicii a II-a Chirurgicale a Spitalului din Nagoya (Japonia), unul din cei mai reputati specialisti la nivel mondial în chirurgia pancreasului. Comunicãrile prof. Nakao ("Probleme clinice si oncologice în chirurgia cancerului pancreatic", "Tratamentul chirurgical al neoplasmului chistic pancreatic" si "Duodenopancreatectomia asociatã cu rezectie de venã portã") au abordat probleme majore ale chirurgiei pancreatice în care rezultatele autorului sunt printre cele mai bune din lume. În cadrul videofestivalului, A. Nakao a prezentat filmul "Rezectie cefalopancreaticã asociatã cu duodenectomie segmentarã pentru neoplasm intraductal mucinos al capului pancreatic", tehnicã originalã introdusã de autor pentru tratamentul cancerelor incipiente localizate cefalo-pancreatic la care principiile radicalitãtii oncologice se combinã cu cele ale conservãrii fiziologiei zonei (rezectie limitatã de duoden cu anastomozã duodeno-duodenalã, conservarea corpului si cozii pancreasului).
Au mai prezentat comunicãri: Olivier Farges (Paris): "Optiuni diagnostice si terapeutice în carcinomul hepato-celular", Eldar Gadzijev (Ljubliana): "Asupra unor probleme în tratamentul chirurgical al metastazelor hepatice", Guido Torzilli (Milano): "Noi perspective în tratamentul chirurgical al carcinomului hepato-celular", precum si autorul acestor rânduri - "Transplantul de ficat- experienta româneascã".
La aceasta s-au adãugat comunicãrile gazdelor, în mod special ale prof. Zoran Milosevici, denotând o preocupare importantã pentru chirurgia hepaticã si rezultate deosebit de interesante.
Desfãsuratã la putin timp dupã reuniunea chirurgicalã româno-iugoslavã de la Turnu-Severin, conferinta de la Novisad a reprezentat, în acelasi timp, si un plãcut prilej de reîntâlnire cu colegii din Serbia (în afara lui Zoran Milosevici au mai fost prezenti Zoran Krivokapici, presedintele Societãtii de Chirurgie din Serbia, Miroslav Milosevici, Dragan Radovanovici si altii). Titlul de membru de onoare al Societãtii de Chirurgie din Serbia, care mi-a fost conferit cu aceastã ocazie, reprezintã o recunoastere a meritelor chirurgiei românesti si un semn de prietenie între comunitãtile chirurgicale din cele douã tãri vecine.


Back to contents

Email
Parola
Remember Me
 
Instructiuni pentru versiunea in limba romana.
Versiunea in limba romana poate fi vizualizata doar de Membrii SRC.
Daca nu sunteti membru SRC va puteti inscrie aici
Email
 
Un email va fi trimis catre adresa de email indicata.
(va rugam verificati si in folderul spam)
Recuperare parola - daca nu aveti parola sau ati uitat-o dati click aici. << Inapoi la Login
Terms & Conditions © CPH 2022