Amputatiile de coapsã si gambã la pacientii cu ischemie cronicã

  1. Home
  2. Articles

Amputatiile de coapsã si gambã la pacientii cu ischemie cronicã

Recenzie realizata de: Dr. Sorin Baila
Recenzii, no. 5, 2004

"Spre deosebire de lucrãrile clasice în domeniu,chirurgul care va urmãri aceste secvente va gãsi aici doar o singurã manierã de interventie, aceea pe care practica serviciului a verificat-o ca fiind sigurã si în acelasi timp simplã, avantaj deloc neglijabil în practica unei operatii,care avand în vedere starea pacientului, se vrea scurtã si cu rezultate definitive."(IULIAN BREZEAN)

1. Indicatia operatorie
Aprecierea nivelului optim de amputatie pe criteriului calitãtii vascularizatiei implicã o serie de investigatii paraclinice, neinvazive si invazive, specifice unui laborator de explorãri vasculare. Aceste investigatii sunt necesare si pentru aprecierea oportunitãtii unei revascularizãri (endovasculare sau chirurgicale). De multe ori se poate cobora nivelul unei amputatii dacã se poate practica revascularizarea teritoriului respectiv. Este cunoscut faptul cã în practica chirurgului vascular, destul de frecvent, apar situatii cand amputatia de coapsã trebuie fãcutã la un nivel foarte înalt sau este indicatã chiar dezarticulatia de coapsã. Folosirea unor scoruri sau indici pentru aprecierea nivelului optim de amputatie trebuie sã ia în calcul si noile posibilitãti de investigatie si tratament.
Calitatea bontului (lungimea si configuratia), care la un pacient ischemic nu poate fi obtinutã de fiecare datã, poate fi corectatã, în schimb, prin noile tehnici de protezare.

2. Pregãtirea pentru operatie
Se poate lua în discutie si evaluarea cardio-circulatorie, respiratorie si neurologicã, datã fiind posibilitatea asocierii suferintei ischemice, si în alte teritorii, si aprecierea corectã a riscului anestezico-chirurgical.
Este de discutat si anestezia periduralã, care poate oferi si confortul unei bune analgezii postoperatorii.
3. Reguli tactice si tehnici impuse de vascularizatia insuficientã si extensia infectiei
Existã si pacienti diabetici cu arteriopatii periferice cu indicatie de amputatie,dar care au suferit o operatie de ravascularizare. In aceste conditii, individual, se impune si o gestionare corectã a graftului folosit la revascularizare, care în anumite cazuri trebuie extirpat.
4. Amputatia de coapsã
5. Amputatia de gambã

Sunt de remarcat tehnica curatã si modul clar si sugestiv de prezentare.
Lucrarea, sugestiv prezentatã în text si imagine, este utilã pentru chirurgul confruntat cu o asemenea patologie. Ea prezintã modalitatea de rezolvare a ischemiei ireversibile de picior si gambã într-o manierã selectionatã dupã o îndelungatã experientã a unui serviciu de profil.
Rezultatele constant bune obtinute dupã o asemenea abordare medico-chirurgicalã l-au îndreptãtit pe autor sã scrie aceastã carte, care în mod sigur îsi va atinge scopul, acela de a oferi practicianului o solutie chirurgicalã simplã si eficientã. Completarea cu datele privind protezarea bontului îi ridicã valoarea practicã, cu atat mai mult cu cat informatia, într-un domeniu panã nu de mult deficitar, este adusã la zi.

Recenzie realizata de: Dr. Sorin Bãilã