Conferinta Nationalã Bulgarã de Chirurgie cu participare internationalã

  1. Home
  2. Articles

Conferinta Nationalã Bulgarã de Chirurgie cu participare internationalã

Evenimente stiintifice, no. 5, 2004
Între 30 septembrie si 3 octombrie s-a desfãsurat la Varna, Conferinta Nationalã de Chirurgie cu participare internationalã, organizatã de Societatea Bulgarã de Chirurgie si de Uniunea Oamenilor de Stiintã din Bulgaria.
Gazduitã de Casa Internationalã a Oamenilor de Stiintã "Frederic Joliot Curie", conferinta a avut ca teme principale "Bolile pancreasului " si " Noutãti în chirurgie". De asemenea, cu aceastã ocazie, colegii bulgari au aniversat 70 de ani de la înfiintarea Societãtii Bulgare de Chirurgie.
Presedintele Conferintei a fost profesorul Damyan Damyanov, care este, în prezent si presedintele Societãtii Bulgare de Chirurgie, seful Clinicii de Chirurgie Visceralã de la Spitalul "Regina Ioana" din Sofia.
Dintre sesiunile conferintei putem remarca pe cea dedicatã cancerului de pancreas, la care au fost prezentate urmãtoarele lucrãri:
- "Aggressive surgery and multimodal concepts in pancreatic cancer: significant improvement of patient prognosis", autor W. Uhl, de la Universitatea din Bochum (Germania).
Autorul, care provine din scoala profesorului Martin Buchler, de la Berna si Heidelberg, devenit între timp sef de clinicã, a prezentat atat experienta proprie, de datã recentã, cat si cea anterioarã, din cele douã reputate clinici de chirurgie pancreaticã. Rezultatele obtinute în astfel de centre de excelentã sunt greu reproductibile, lucru remarcat si în discutii, dar constituie standarde pe care toate colectivele care abordeazã chirurgia pancreaticã trebuie sã si le propunã.
- "Resection of the portal vein in pancreatic cancer operations: technique, complications, impact on long-term survival", autor J. Klempnauer din Clinica de Chirurgie Visceralã si Transplant a Universitãtii din Hanovra.
Profesorul Klempanuer este elevul si continuatorul lui Rudolf Pichlmayer, pãrintele transplantului hepatic în Germania. În aceste conditii, experienta acumulatã în rezectiile si reconstructiile portale din cancerul de pancres se întelege cu usurintã. Din comunicare a rezultat cã decizia de rezectie a venei porte nu este totdeauna usoarã, întrucat în unele cazuri, examenul histopatologic a demonstrat cã vena nu era invadatã neoplazic.
- "Vascular resection in pancreatic cancer", "Oncological problems in pancreatic cancer", "Isolated pancreatoduodenectomy for pancreatic head cancer", "Pancreatic head resection with segmental duodenectomy for benign or low grade malignancy tumours of the pancreas", toate avand ca autor pe A. Nakao, de la Universitatea din Nagoya (Japonia).
Personalitate marcantã a chirurgiei contemporane si unul dintre cei mai reputati specialisti în chirurgia pancreasului, profesorul Akimasa Nakao a prezentat pe de o parte problemele teoretice ale cancerului de pancreas, iar pe de altã parte - impresionanta sa experientã personalã, în care sunt incluse tehnici de avangardã, precum rezectia vascularã ghidatã de ecografia intravascularã sau rezectia cefalopancreasului asociatã cu duodenectomie segmentarã, pentru un rezultat functional superior.
- "Perineural invasion in pancreatic cancer: 22 years of experience with 237 cases", autori N. Kanazumi, S. Inoue, S. Takeda, T. Kaneko, A. Nakao. Prezentatã de unul din tinerii colaboratori ai profesorului Nakao (N. Kanazumi), lucrarea pare sã demonstreze necesitatea rezectiei nervilor afectati (în mod particular a plexului solar si ramurilor sale) în cadrul chirurgiei radicale a cancerului de pancreas. Totusi, trebuie remarcat cã studii randomizate nu au reusit sã demonstreze superioritatea operatiilor extensive fatã de duodenopancreatectomia standard sub aspectul rezultatului oncologic. In plus, calitatea vietii poate fi afectatã de sindromul diareic care se poate instala în perioada postoperatorie.
- "Pancreatoduodenectomy for pancreatic head cancer - the analysis of an experience of 120 patients in 10 years" autori I. Popescu, M. Ionescu, C. Stroescu, S. Ciurea, din Clinica de Chirurgie Generalã si Transplant Hepatic Fundeni.
In prezentare a fost reluatã ideea enuntatã anterior si de alti autori, conform cãreia, pentru a avea rezultate optime, chirurgia de rezectie pancreaticã trebuie efectuatã în centre specializate. In acelasi timp s-a mai subliniat faptul cã, pentru a atinge standardele internationale acceptate în prezent în ceea ce priveste morbiditatea si mortalitatea postoperatorie, precum si rezultatele la distantã, trebuie parcursã o curbã de învatare de cãtre întreaga echipã.
O altã sesiune interesantã a fost cea dedicatã problemelor etice în cercetarea chirurgicalã (comunicator Prof. Luc Michel - Belgia) si formãrii chirurgului (communicator Prof. Erol Duren - Turcia).
În programul conferintei a mai fost inclusã si o altã lucrare din Romania ("The importance of clinical, biochemical, imagistic and intraoperative findings in defining a new prognostic score in acute pancreatitis" autori Fl. Popa, C. Balalau, A. Ciubac, H. Gilorteanu, de la Clinica de Chirurgie a Spitalului Sf. Pantelimon, din Bucuresti.
Gazdele noastre s-au dovedit deosebit de primitoare iar calitatea lucrãrilor, în ansamblu, a fost excelentã. De aceea este regretabil cã evenimentul nu a fost popularizat mai mult în Romania, ceea ce a împiedicat o prezentã mai numeroasã a chirurgilor romani. S-a stabilit ca, în viitor, manifestãrile organizate de colegii bulgari sã fie anuntate din timp prin revista "Chirurgia". Profesorul Damyan Damyanov a fost inclus în colectivul editorial al revistei "Chirurgia", ca o recunoastere a meritelor sale stiintifice si a îndelungatei activitãti chirurgicale.
S-a stabilit întãrirea relatiilor de colaborare în viitor între Societatea Bulgarã si Societatea Romanã de Chirurgie.

Prof. dr. Irinel Popescu