Page loading ... Please wait.
CUPRINS ISTORIC REDACTIA NOUTATI AGENDA FORUM LINKURI UTILE CONTACT
Istoricul Societatii Romane de Chirurgie

Īn publicistica stiintifica romāneasca, medicina a ocupat un loc de frunte, atāt prin numarul mare de periodice cāt si prin calitatea articolelor publicate. Īn aceasta categorie se īnscrie si revista "Chirurgia" periodic al Societatii Romāne de Chirurgie. Revista a fost fondata īn 1897, de catre Thoma Ionescu, Director al Institutului de Anatomie topografica la Facultatea de medicina din Bucuresti si Profesor de chirurgie la Spitalul Coltea, īmpreuna cu colaboratorii sai si alti chirurgi din tara.

Primul numar al revistei a aparut īn luna aprilie 1897, avānd ca Director pe Th.Ionescu si ca secretar de redactie pe Ernest Juvara, asistent al profesorului. Din Comitetul de redactie faceau parte personalitati marcante ale chirurgiei romānesti, din acea perioada, precum Constantin Angelescu, Gheorghe Assaky, Nicolae Bardescu, Ion Balacescu, I.Botez (Iasi), Dimitrie Gerota, Nicolae Leonte, Nicolae Manolescu, Constantin Patrascu, Constantin Dumitrescu-Severeanu, dar si alti chirurgi din spitalele din Bucuresti sau din tara precum: P.L.Bothezat (Bārlad), N.Duma (Bucuresti), I.Goilav, G.Iovitz (Braila), A.Kolinski (Galati), Stefan Possa (Iasi), I.Potārca (Bucuresti) si Nicolae Racoviceanu-Pitesti.

Primul articol a fost scris de Th.Ionescu, intitulat "Castratia abdominala pentru lesiunile utero-anexiale - Cello-hystero-salpingo-ooforectomia".

Īnca de la īnceput, revista aparea lunar si a fost structurata astfel īncāt sa fie cāt mai atractiva prin continutul sau si sa ofere chirurgilor atāt informatii generale cāt si experienta din alte servicii din tara si din strainatate. Astfel, īn paginile revistei se publicau referate generale, articole originale, studii si cazuri clinice, tehnicii operatorii, referate din reviste straine de specialitate, comentarii la comunicarile prezentate īn sedintele de Chirurgie, din Bucuresti si a altor Societati savante straine precum si cronici de la Societatea Studentilor īn medicina, structura pastrata pe tot parcursul cāt a aparut revista. Citam ca exemple:

  • Procedeul Bassini modificat, pentru cura radicala a herniilor inghinale - E.Juvara
  • Un nou procedeu autoplastic pentru tratarea extrofiei de vezica - N.Racoviceanu-Pitesti
  • Anestezia īn chirurgia cailor respiratorii superioare- T.Nasta si P.Wachmann
  • Asepsia si antisepsia, īn general - I.Goilav si V.Pandele
  • Cancer primitiv al pielii capului cu metastaze paradoxale - V.Gomoiu si T.Vasiliu
  • O noua operatie autoplastica: Modificarea operatiunii lui J.L.Faure - Z.Samfirescu

Toate acestea, au fost posibile datorita faptului ca, revista a fost condusa, timp de peste un sfert de secol, de catre fondatorul ei care i-a mentinut structura si care a stiut sa formeze si sa selecteze, īn conducerea revistei, chirurgi de seama care i-au continuat opera.

Este demn de remarcat tinuta stiintifica a lucrarilor, īn raport cu dezvoltarea chirurgiei īn perioada respectiva si aspectul redactional si grafic al revistei.

Pāna īn 1909, revista a aparut lunar. Din acel an, datorita lipsei de fonduri de la "Institutul de Chirurgie", care subventiona revista si a sumei insuficiente obtinute din cotizatia membrilor, timp de 3 ani, si-a īncetat aparitia.

Tentativa de reluare, a aparitiei revistei, a reusit abia īn 1913, datorita unui grup de chirurgi tineri īn frunte cu Constantin Angelescu, Victor Gomoiu si Iacob Iacobovici care, īn luna aprilie a aceluiasi an, datorita unor conjuncturi favorabile, a facut posibila reaparitia ei, avānd ca director tot pe Th.Ionescu iar ca secretari de redactie pe V.Gomoiu si I.Iacobovici. Timp de 4 ani, pāna īn decembrie 1916, s-a reusit mentinerea revistei, īn circuit, cu 6 numere pe an cānd datorita primului razboi mondial, toate revistele medicale au fost suspendate.

Abia īn 1921, cānd situatia postbelica s-a limpezit, revista īsi continua aparitia īmpreuna cu Buletinul Societatii de Chirurgie, din Bucuresti, fiind condusa de un Comitet stiintific al carui presedinte a fost tot Th.Ionescu.

Dupa moartea lui Th.Ionescu, īn 1926, la conducerea revistei apar, I.Balacescu si N.Gheorghiu iar ca secretari de redactie A.Cosacescu, V.Savescu, I.Marian si M:Georgescu pentru ca pe parcurs sa fie condusa de un Comitet de directie din care faceau parte C.Angelescu, I.Balacescu, N.Gheorghiu, E.Juvara, A.Jianu si altii.

Īn perioada celui de al doilea raboi mondial, cu toate dificultatile, revista īsi continua aparitia, avānd un rol important īn publicistica medicala romāneasca.

Īn 1949, pentru a treia oara, īsi īnceteaza activitatea pentru doi ani (1949 si 1950), datorita unor probleme de reorganizare a societatilor si publicatiilor medicale.

Din 1951, revista reuseste sa apara, pāna īn zilele noastre, avānd ca redactori pe I.Fagarasanu, Th.Firica, Th.Burghele, E.Proca, M.Stancescu si N.Angelescu iar ca secretari de redactie pe C.Ionescu-Bujor, S.Crivda, E.Proca, I.Popescu si R.Palade.

Pāna īn 1974, inclusiv, revista a aparut cu 12 numere pe an pentru ca īnainte de 1975-1989 sa apara cu 6 numere, datorita dificultatilor materiale īn procurarea hārtiei tipografice.

O noua perioada dificila apare dupa 1989 cānd, timp de 4 ani (1990-1993) cu eforturi deosebite din partea Presedintelui (A.Priscu) si Secretarul general (N.Angelescu) ai Societatii Romāne de Chirurgie si cu sprijinul primit din partea unor sponsori s-a reusit editarea numai a 2 numere anual .

Īntre 1994-1995, revista apare cu 4 numere, pe an, iar din 1996, revista ajunge la 6 numere, revenind la perioada dinainte de 1989.

Datorita multiplelor īntreruperi si reaparitii ale revistei, īn conditii diferite, unele dintre ele inerente iar altele datorate unor jocuri de culise, aproape de fiecare data, reluarea aparitiei revistei a fost numerotata cu "volumul 1". Asa se explica de ce, īn 1996, volumul revistei era numerotat cu numarul 45, eludāndu-se din numerotare, celelalte 46 volume aparute anterior, asa cum mentiona si V.Gomoiu īn unul din volumele sale referitore la "Istoria presei medicale īn Romānia" aparut īn 1936.

Am considerat ca o datorie morala si de onoare, ca sa reparam aceasta nedreptate si sa atribuim drepturile cuvenite revistei "Chirurgia" si īncepānd cu anul jubiliar 1997, cānd s-au īmplinit 100 de ani de la aparitia sa, am numerotat revista cu volumul 92 (īn loc de 46), īn acest fel, restabilind adevarul istoric referitor al vārsta revistei. Aceasta, cu atāt mai mult, cu cāt, pe toata durata aparitiei sale, īnfruntānd vicisitudinile vremurilor, celegiile de redactie i-au mentinut structura si au continuat sa publice, īn paginile sale, articole si materiale care au avut un rol deosebit īn formarea generatiilor de chirurgi si īn dezvoltarea chirurgiei romānesti, revista fiind mentionata īn cataloagele internationale ale publicatiilor medicale, īn acest fel, contribuind la cunoasterea si recunoasterea chirurgiei romānesti īn lume.

La ora actuala, īn era exploziei informatiilor medicale care au revolutionat atāt patologia cāt si tehnicile chirurgicale, revista "Chirurgia" a reusit sa mentina pasul cu evolutia chirurgiei mondiale si sa informeze pe chirurgii romāni atāt despre realizarile chirurgilor straini cāt si despre rezultatele chirurgilor romāni, unele dintre ele remarcabile.

Īn acest sens, adresam un apel tuturor chirurgilor de a sustine revista, prin abonamente si articole, referate generale, studii clinice, cazuri clinice, tehnici chirurgicale, referate si recenzii care sa fie publicate, īn paginile sale, īn asa fel ca sa putem ajunge la 12 numere, pe an,contribuiind astfel, la mentinerea traditiei si cinstirea īnaintasilor. Apelul se adreseaza deopotriva si chirurgilor din specialitatile care s-au desprins din "chirurgia mama" precum si chirurgilor din specialitatile aparute dupa 1989.

Fie ca acest īnceput de mileniu III sa ofere revistei "Chirurgia" posibilitatea de a dezvolta si promova, īn continuare, chirurgia romāneasca, astfel ca acesta sa ocupe un loc de frunte īn topul european si mondial, din care a facut parte dintotdeauna.

© CPH 2019