O metodã simplificatã pentru colostomia pe baghetã

  1. Home
  2. Articles

O metodã simplificatã pentru colostomia pe baghetã

S. Bancu
Tehnici chirurgicale, no. 4, 2003
* Clinica Chirurgicalã 2, Spitalul Clinic Judetean


Introducere
Colostomia pe baghetã are o istorie lungã, începand cu anul 1888, cand Maydl exteriorizeazã o ansã colicã în fosa iliacã stangã, fixand-o la peretele abdominal cu un tub transversal de cauciuc, trecut transmezocolic. În aceeasi perioadã, Reclus si Hartmann aduc mici modificãri colostomiei, prin folosirea baghetei rigide de sticlã sau prin etanseizarea cu suturi la peritoneu a ansei, dar denumirea clasicã a procedeului va rãmane “operatia Maydl“, chiar si dupã aplicarea ulterioarã a colostomiei si la colonul transvers (1).
Deschiderea ansei si diversia externã a continutului fecal este traumatizantã pentru majoritatea bolnavilor, care se considerã invalizi. Pentru îngrijirea colostomiei s-a recurs de-a lungul anilor la numeroase dispozitive, dintre care sacii adezivi, impermeabili si dezodorizanti au astãzi cea mai largã utilizare. Colostomia pe baghetã are dezavantajul cã nu permite o imediatã aplicare a sacului de colostomie, fiind, în primele zile, mai greu de îngrijit. De aceea s-au imaginat si modificãri ale constructiei colostomiei pe baghetã, care sã permitã, de la început, o protejare a ansei cu sacul adeziv.

Tehnicã operatorie
Realizarea tehnicã a colostomiei pe baghetã nu se deosebeste de colostomia clasicã Maydl, atat pe colonul sigmoid, cat si pe cel transvers (fig. 1).
Exteriorizarea colonului prin incizia perietalã se va face prin tractiune blandã cu un snur sau cu un tub subtire de plastic, trecut pe sub ansã, prin mezou, la linia de insertie a mezoului, într-o zonã avascularã. “Bagheta“ va fi reprezentatã de un tub de plastic mai gros, de 10 - 12 mm. Se va face cate o micã incizie a pielii de partea fiecãrei margini cutanate a colostomiei, la o distantã de cel putin 5 cm, care va fi, de fapt, distanta necesarã aplicãrii rozetei adezive a sacului de colostomie. Tubul de plastic se va introduce transversal pe sub ansã, la locul trecerii snurului, pe care îl vom pãstra pentru tractiune. Cu o pensã Pean lungã se va pãtrunde prin mica incizie lateralã, de fiecare parte si se va creea un tunel subcutan, extrafascial sau extraperitoneal, în fiecare parte si se va creea un tunel subcutan, extrafascial sau extraperitoneal, în functie de grosimea peretelui abdominal. Cand varful pensei va apãrea la marginea plãgii parietale, se va prinde tubul si se va trage prin tunelul respectiv, exteriorizand capãtul la piele. Acelasi gest se va face si de cealaltã parte (fig. 2).
tinand de snur se va sutura peritoneul în jurul ansei colice, în 4 - 6 puncte, în maniera clasicã. Tubul se va fixa langã piele cu cate un ac de sigurantã, ajustandu-i apoi capetele la o lungime doritã. Totodatã se va îndepãrta si snurul (fig. 3).
Capetele tubului se pot fixa la piele si cu suturi, dar aplicarea acelor de sigurantã are avantajul cã, pe parcurs, ele se pot reaseza, apropiindu-le, într-o pozitie mai stransã, cand colostomia se va înãlta sau îndepãrtandu-le într-o pozitie mai largã cand colostomia se va relaxa. La terminare, colostomia se poate deschide, proximal de baghetã iar sacul de colostomie poate fi aplicat imediat (fig. 4).
Figura 1
Figura 2
Figura 3
Figura 4

Discutii
Metoda prezentatã nu reprezintã o noutate în domeniu, ea înscriindu-se într-un sir de alte încercãri de a adapta colostomiile si ileostomiile pe baghetã la aplicarea sacilor de colostomie adezivi, rãspunzand astfel la exigentele actuale de îngrijire, igienã si confort a bolnavilor.
Colostomia clasicã pe baghetã, larg utilizatã si în prezent, nu se preteazã prea bine la aplicarea imediatã a sacului adeziv, ceea ce face ca unii bolnavi, mai ales cei colostomizati în urgentã, sã fie dificil de îngrijit în primele zile, cand diversia externã de gaze si materii fecale este abundentã.
Printre metodele care au usurat îngrijirea bolnavilor stomizati s-au consacrat irigarea intra- si postoperatorie si imaginea unor stomii care sã poatã fi protejate cu saci adezivi chiar de la început. Jarpa (2) propune, în 1986, o colostomie sigmoidianã fãrã baghetã, suturand marginile plãgii la baza ansei exteriorizate. Fitzgibbons si colaboratorii (3) publicã, în 1987, o ileostomie sprijinitã pe o baghetã subcutanã specialã, cu imediatã aplicare a sacului adeziv, Bergren (4) realizeazã, în 1990, o colostomie sprijinitã pe douã tuburi de drenaj subtiri, în “U“, trecute subcutan cu ajutorul unui trocar, lãsand pielea din jurul colostomiei liberã, pentru aplicarea sacului. Existã, desigur, si alte procedee, a cãror consacrare depinde de experienta si optiunile fiecãrui serviciu de chirurgie interesat de aceastã problematicã.
Modelul de colostomie prezentat în lucrare nu necesitã materiale speciale si corespunde celor trei deziderate ale colostomiei: sprijinã si fixeazã colostomia la peretele abdominal; creeazã o punte proeminentã sub ansã, care sã asigure diversia externã a materiilor; permite deschiderea ansei si aplicarea imediatã a sacului adeziv. Un element de care trebuie sã se tinã seama este grosimea peretelui abdominal. La un perete mai gros se recomandã trecerea tubului de sprijin pe un traiect subcutan, iar la un perete mai subtire tubul poate fi trecut transfascial, extraperitoneal, pozitie în care este mai bine fixat. Un abdomen meteoristic tinde sã tragã colostomia spre interior, alterandu-i functionarea. În aceastã situatie acele de sigurantã vor fi deplasate spre marginile plãgii, pentru a strange colostomia si a asigura o bunã diversie externã. Dupã 7 zile, se poate renunta la tubul de sprijin, sau acesta se mai poate pãstra 2 - 3 zile, într-o pozitie mai relaxatã, cand acele de sigurantã se vor muta spre capetele tubului.

Concluzii
Colostomia de diversie externã este un procedeu larg folosit în chirurgia extrafascial sau extraperitoneal, permite imediata aplicare a sacului adeziv de colostomie, contribuind hotãrator la o mai bunã îngrijire a colostomiei si la un confort postoperator foarte bun al bolnavilor.

Bibliografie
1. J. QUENU, J. LOYGUE, J. PERROTIN, C. DUBOST, J. MOREAU - Operations sur les parois de l’abdomen et sur le tube digestif, Ed. Masson & Cie, Paris, 1967, p. 832 - 839.
2. S. JARPA - Transverse or sigmoid loop colostomy fixed by skin flaps, Surg. Gynecol. Obstet., 1986, 163:372-374
3. R. FITZGIBBONS, G.D. SCHMITZ, R.T.Jr. BAYLEY - A simple technique for constructing a loop enterostomy which allows immediate placement of an ostomy appliance, Surg. Gynecol. Obstet., 1987, 164:78 - 80
4. C.T. BERGREN, H.L. LAWS - Modified technique of colostomy bridging, Surg. Gynecol. Obstet., 1990, 170:453-454